ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΑ

Ποιος είναι αυτός που κέρδισε τον Χάιζενμπεργκ; (Photos & Βίντεο)

Ο Άγγλος ηθοποιός Damian Lewis σταμάτησε το σερί του Bryan Cranston στα βραβεία Emmy για την ηλεκτρισμένη ερμηνεία του στο “Homeland”. Για την Ελλάδα, είναι ένας παλιός γνώριμος.


Ήταν ένας από τους μεγάλους θριαμβευτές της χθεσινοβραδυνής τελετής των βραβείων Emmy, όμως ποιος είναι ο 40χρονος Άγγλος ηθοποιός, και γιατί χαρήκαμε τόσο για τη νίκη-έκπληξή του σε βάρος του αγαπημένου μας Bryan Cranston του “Breaking Bad”; Όλα έχουν να κάνουν με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με μια τρομοκρατική επίθεση, και με τις “Νύφες” του Παντελή Βούλγαρη.

Γιατί θέλουμε να μιλήσουμε τώρα για τον Damian Lewis; Έτσι κι αλλιώς μια αφορμή θέλαμε, καθώς είναι ένας από τους αγαπημένους μας τηλεοπτικούς ηθοποιούς τα τελευταία χρόνια, και η 2η σεζόν του “Homeland” πρόκειται να ξεκινήσει να προβάλλεται στην Αμερική σε λίγες μέρες. Όμως καμία αφορμή δεν είναι καλύτερη από μια τόσο σημαντική βράβευση.

Και χθες, ο Damian Lewis έβαλε τον Νίκολας Μπρόντι, τον πεζοναύτη πρωταγωνιστή του “Homeland”, στην ίδια κατηγορία με τηλεοπτικούς θρύλους που έχουν κερδίσει στο παρελθόν τον Α’ Ανδρικό Ρόλο στα Emmy όπως τον Τόνι Σοπράνο, τον ντετέκτιβ Άντι Σίποβιτς του “NYPD Blue”, τον Τζακ Μπάουερ, τον Άλαν Σορ του “Boston Legal”, τον αγαπημένο μας Κόουτς Τέιλορ, και φυσικά τον τρισμέγιστο Γουώλτερ Γουάιτ.

Είναι μεγάλη η λίστα με ονόματα βαριά σαν ιστορία, οπότε αντί να πολυλογούμε, ας αφήσουμε τον ίδιο τον Lewis (και τη βρετανική προφορά του) να μας συστήσει τον χαρακτήρα του.



Η σειρά όχι μόνο είναι ένα φανταστικό πολιτικό/κατασκοπικό θρίλερ που μοιάζει με εκλεπτυσμένο “24” (όχι ότι είχε τίποτα κακό το “24” όπως ήταν, εξάλλου οι δύο σειρές μοιράζονται το ίδιο δημιουργικό τιμ) αλλά δίνει και μεγάλο βάρος στους δύο κεντρικούς χαρακτήρες του. 

Θέτει εξαρχής το δίλημμα: H πρωταγωνίστρια πιστεύει πως ο πρωταγωνιστής είναι κρυφός τρομοκράτης, έχει δίκιο ή είναι τρελή; Είναι πολύ θαρραλέα βάση για σειρά, καθώς απαιτείται φανταστική δουλειά με τους δύο κεντρικούς χαρακτήρες ώστε να μην γίνει γρήγορα villain ή καρικατούρα ο ένας από τους δύο. Και όλη η δουλειά αυτή στηρίζεται από τους δύο τρομερούς ηθοποιούς, την Claire Danes ως Κάρι (επίσης Emmy χθες, απλά αυτής ήταν σίγουρο) και τον Lewis ως Νίκολας.

Όμως τον Lewis τον εκτιμούσαμε και πριν καν τον δούμε στο “Homeland”, πόσο μάλλον πριν πάρει το πρώτο του Emmy. Αυτοί είναι οι σημαντικοί ρόλοι της μικρής καριέρας του, καθώς όλα ξεκινούν ένα βράδυ που ο Steven Spielberg τον είδε στο θέατρο να παίζει σε μια παραγωγή του “Άμλετ”.

"Band of Brothers"


Ο Spielberg είδε τον Lewis να παίζει το ρόλο του Λαέρτη στη σαιξπηρική παραγωγή και μαγεύτηκε τόσο από αυτό το νεαρό Άγγλο ηθοποιό, ώστε του έδωσε τον πρώτο του μεγάλο ρόλο στο Χόλιγουντ. Σύντομα ο Lewis θα έπαιζε τον κεντρικό ρόλο στην πολυβραβευμένη μίνι σειρά "Band of Brothers" των Steven Spielberg και Tom Hanks για το ΗΒΟ, πάνω στα έργα και της ημέρες μιας διμοιρίας μέσα από την ιστορία της οποίας παρακολουθούμε το τέλος του πολέμου.

"Χρειαζόμασταν έναν κεντρικό χαρακτήρα για να δέσουμε σωστά την ιστορία," έχει πει στο παρελθόν ο Tom Hanks, αναφερόμενος στη σπονδυλωτή φύση αυτής της μίνι σειράς. "Νιώσαμε πως ο Damian Lewis ήταν ο κατάλληλος για αυτό τον ρόλο." Το ρίσκο δικαίωσε άπαντες.

"Οι Νύφες"


Εμείς τον γνωρίσαμε καλύτερα όταν, 3 χρόνια αργότερα, πρωταγωνίστησε στην ηθογραφία του Παντελή Βούλγαρη, στο ρόλο ενός Αμερικάνου φωτογράφου που ερωτεύεται μια γυναίκα ανάμεσα στις εκατοντάδες που στέλνονται από την Κωνσταντινούπολη στη Νέα Υόρκη με σκοπό προαποφασισμένους γάμους. Ο λυρισμός, τα χρώματα και τα κάδρα του φιλμ εντείνουν ακόμα περισσότερο όσα έχει να προσφέρει το εκφραστικό πρόσωπο και το γεμάτο συναισθήματα βλέμμα του Lewis.



"Life"


Ενώ συνέχιζε παράλληλα τους θεατρικούς του ρόλους στην Αγγλία και την εμφάνισή του σε τίμιες τηλεοπτικές παραγωγές, η μεγάλη του έκθεση έγινε με αυτή τη δραματικά υποτιμημένη αστυνομική σειρά που διήρκησε δυστυχώς μόλις 2 κύκλους. Εκεί, έπαιξε έναν αστυνομικό που έκανε χρόνο στη φυλακή όταν βρέθηκε παγιδευμένος για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε, και το οποίο πέρασε όλη τη σειρά προσπαθώντας να διαλευκάνει. Ο Lewis είναι σαγηνευτικός σε έναν ρόλο τύπου Dr. House, η σειρά δίνει μπόλικες φιλοσοφικές προεκτάσεις στις αναζητήσεις του Τσάρλι, του ήρωα του Lewis δηλαδή, ενώ και όλο το υπόλοιπο καστ (δηλαδή ουσιαστικά η κουκλάρα Sarah Shahi και ο καλτ θεός Donal Logue) κάνει κάθε στιγμή απολαυστική.

Αν δεν έχεις τσεκάρει αυτή τη σειρά, να το κάνεις οπωσδήποτε - και όχι μόνο επειδή θα ανακαλύψεις άλλη μια εξαιρετική ερμηνεία από τον φρεσκοβραβευμένο Άγγλο ηθοποιό.



"Homeland"


Όταν στεναχωριόμασταν για το κόψιμο του "Life", θα ήμασταν αν μη τι άλλο πιο χαρούμενοι αν γνωρίζαμε πως αυτό το εμπόδιο θα ήταν για καλό: Σύντομα ο Lewis θα έπιανε τον κεντρικό ρόλο σε αυτό το αμερικάνικο ριμέικ μιας ισραηλινής σειράς και θα μας καθήλωνε περισσότερο από ποτέ.
Ακριβώς λόγω των ερωτηματικών που πλανώνται γύρω από τους βασικούς χαρακτήρες της σειράς, όλοι παίζουν με την αμφιβολία και με τη λεπτότητα: Δε θα βρεις τίποτα χοντροκομμένο στα παιξίματά τους, ιδίως του Lewis, ο οποίος παίζει τα πάντα με φυσικότητα που κάνει τα πάντα ανατριχιαστικά. Η αγωνία στο τελευταίο επεισόδιο θα σου ανεβάσει τους παλμούς, αυτό είναι το μόνο βέβαιο.
Και, κάπως έτσι, φτάνουμε εδώ, την ώρα που ο τρεις σερί φορές νικητής Bryan Cranston απλώς κοιτάει.


Χειροκρότημα και από εμάς.



Το "Homeland" θα ξεκινήσει να προβάλλεται στην Ελλάδα από το κανάλι FOX.

Πηγή : ONEMAN

Recent Articles

, , ,
Από το Blogger.